Mee Kari Istimewa
Bahan-bahan Kuah & Mee Kuning
- Mee kuning 500g (dicelur & ditoskan airnya)- ketepikan
- 2 biji kentang, 2 batang karot(dipotong kecil)
- 2 batang 'fish cake', 5 biji 'fish ball'(dipotong kecil)
- 150g isi kerang(direbus & ambil air rebusan kerang)
- 200g isi ayam
- 2 ulas bawang putih, 1/2 biji bawang besar,1/2 inchi halia(dihiris halus)
- 3 tangkai daun kari, 4 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan air)
- 150 ml santan pekat, air rebusan kerang
- Minyak untuk menumis, air secukupnya
- 2 keping asam( ikut citarasa sendiri), gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan minyak, setelah minyak panas tumiskan bawang besar,bawang putih, halia & daun kari hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Biarkan rempah garing dan pecah minyak.
- Masukkan isi ayam. Kacau beberapa minit supaya ayam kecut sedikit.
- Setelah itu masukkan santan, air rebusan kerang dan asam keping diikuti dengan karot dan kentang.
- Beberapa minit kemudian boleh masukkan kerang, 'fish cake' & 'fish ball'.
- Tambahkan air sehingga semua bahan hapus sedikit.
- Biarkan masakan mendidih.
- Kemudian masukkan sedikit gula dan garam sesedap rasa. Ikut citarasa masing2.
Bahan-bahan Sayur-sayuran & Hiasan
- 150g taugeh & 3 pokok sawi(dicelur)
- 2 pokok daun sup, 2 pokok daun bawang
- 3 biji limau kasturi( belah 2), 6 biji cili padi(hiris halus)
- Bawang goreng.
Cara penyediaannya
- Ambil mee anggaran untuk seorang makan dan letakkan kedalam mangkuk.
- Kemudian letakkan sedikit taugeh dan sawi yang telah dicelur tadi.
- Setelah itu tuangkan kuah kari yang telah dimasak sebentar tadi.
- Hiaskan dengan sedikit daun sup, daun bawang, cili padi dan bawang goreng.
- Letakkan belahan limau kasturi di bahagian atas.
- Sedia untuk dihidangkan.
"BERSYUKUR DENGAN SETIAP REZEKI YANG ALLAH KURNIAKAN"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan